Technika i przemysł
Sposoby konserwowania żywności

Konserwowanie żywności jest jedną z ważniejszych umiejętności jaka została opanowana przez człowieka. Dzięki niej nie musimy przejmować się tym, że będzie nam brakowało pożywienia niedalekiej przyszłości. Na początku ludzie nie prowadzili takiego życia jakiego znamy – byli oni koczownikami. Oznaczało to nic innego jak fakt, że podróżowali oni po całym świecie w ten sposób znajdywali pożywienie oraz dostęp do wody. Najczęściej polowało się na zwierzęta lub zbierało różnego rodzaju owoce. Nie było to jednak zbyt optymalne, ponieważ wszystkim rządziła się losowość. Nie można było z góry założyć, że takie polowanie odniesie sukces. Mogło się przecież zdarzyć, że nie udało się zgromadzić odpowiedniej ilości pożywienia. W takich momentach ludzie zwyczajnie głodowali, co z dnia na dzień pogarszało ich stan fizyczny. Dopiero z czasem ludzie odkryli, że są w stanie uprawiać roślinność. Dzięki temu nie musieli oni już podróżować za pożywieniem i mogli zacząć prowadzić osiadły tryb życia. Przez dekady rozwoju rolnictwa udało się dojść do takiego poziomu, który pozwolił na wyprodukowanie ich ponad miarę. Oznaczało to, że nikt nie głodował i jeszcze pozostawało wiele produktów spożywczych. Konieczne stało się przechowywanie jedzenia w taki sposób, aby się nie marnowało.

Konserwa to jeden z najlepszych sposobów na długie przetrzymywanie żywności (sxc.hu)

Konserwa to jeden z najlepszych sposobów na długie przetrzymywanie żywności (sxc.hu)

Mimo, że jedzenia było pod dostatkiem to nigdy nie można było być pewnym, że nie dojdzie nagle do jakichś problemów, które zmienią taki stan rzeczy. Dlatego magazynowanie przechowywanie jedzenia mogło wydawać się dobrym rozwiązaniem. Zauważono, że na przykład obróbka termiczna jest w stanie przedłużyć przydatność wielu produktów. Możliwe stało się również suszenie warzyw oraz owoców, co również pozwoliło przede wszystkim na możliwość znacznie dłuższego ich przetrzymywania. Dopiero po upływie wieków udało się zapewnić znacznie lepsze możliwości, które pozwalały między innymi na opracowanie znacznie lepszych sposobów na przechowywanie jedzenia. Dzisiaj znamy ich naprawdę wiele, ale i tak najskuteczniejszym jest mrożenie. Dzięki temu jesteśmy w stanie przechować dany produkt nawet przez lata. Stosowane są one przez wszystkich ludzi na świecie, bo jest to wygodne rozwiązanie.

About the author

Related Post